Het is onwaarschijnlijk mooi weer in oktober als onze Engelse Porsche vrienden de oversteek wagen om met ons mee te racen op het circuit van Spa Francorchamps. 20 auto’s van de Engelse CALM Trophy bestuurd door zo’n 30 rijders sluiten aan bij 30 auto’s van de PCR. We zijn blij dat ze er eindelijk zijn want dit samenzijn stond al gepland voor de pandemie uitbrak. Ze hebben honderden Brexit formulieren overwonnen, corrupte Franse politie agenten betaald maar ze zijn er. And its bloody well time!
De Calm Porsches verdienen wat uitleg..
De CALM All Porsche Trophy is een unieke Britse racecompetitie met een sterke focus op het vergroten van het bewustzijn over geestelijke gezondheidsproblemen, vooral onder jonge mannen, en het ondersteunen van het goede doel CALM (Campaign Against Living Miserably). Deze bijzondere competitie begon als een manier om betaalbare racemogelijkheden te bieden voor 4-cilinder transaxle Porsche-auto’s, maar heeft sindsdien haar horizon verbreed om ook modellen van meer dan 30 jaar Porsche-productie op te nemen.
De inspiratie voor deze club kwam van clubmanager Philip Waters, wiens persoonlijke tragedie in 2008 hem bewust maakte van geestelijke gezondheidsproblemen. Het verlies van zijn zoon bracht Philip en zijn familie in contact met CALM en zette hen aan tot het inzamelen van fondsen voor het goede doel via muziekevenementen en veilingen. CALM heeft als doel het hoge zelfmoordcijfer onder jonge mannen in het Verenigd Koninkrijk te verlagen, waar 75% van alle zelfmoorden door mannen wordt gepleegd.
De CALM All Porsche Trophy kreeg een stevige impuls na een succesvolle eenmalige race voor Porsche 924’s in Donington in 2017, met maar liefst 18 deelnemende auto’s, het grootste deelnemersveld sinds de jaren ’90. Dit smaakte naar meer. Philip Waters en de jonge coureur Ryan Lowry bundelden hun krachten om een competitie te creëren en te organiseren. Tragisch genoeg overleed Ryan Lowry, maar Philip zette het werk voort ter nagedachtenis aan zijn collega.
Ondanks de uitdagingen van de COVID-19-pandemie boekte de CALM All Porsche Trophy in 2020 vooruitgang. De competitie organiseerde twee races op het Brands Hatch GP-circuit en Porsche-teams namen deel aan de Birkett 6-uursrace op Silverstone. Het meest opvallende is dat deze competitie zich inspant om klimaatneutraal te worden en daarmee de eerste ‘grassroots’ racecompetitie in het Verenigd Koninkrijk is die deze stap heeft gezet. Ze compenseerden de uitstoot van teams, functionarissen en toeschouwers door koolstofcompensaties aan te schaffen, wat hun toewijding toont om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In 2021 breidde de competitie dit ZeroCarbon-initiatief uit naar de hele motorsportindustrie om gezamenlijk actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Samen met Carbon Neutral Britain bieden ze alle clubs, kampioenschappen en teams de kans om hun koolstofverbruik in evenwicht te brengen.
Al met al biedt de CALM All Porsche Trophy niet alleen spannende racekansen, maar toont ze ook een toewijding aan belangrijke sociale en milieu oorzaken, waaronder bewustwording over geestelijke gezondheid en actie tegen klimaatverandering. We zijn blij deze eerste schreden van de CALM trophy op Europese bodem te kunnen samenvoegen met de rijders van de PCR. En waar beter dan op een van de meest bekende circuits in Europa.
Het Spa-Francorchamps circuit heeft altijd een aura van opwinding en uitdaging uitgestraald. Toch is er een verborgen kant van een weekend racen op dit legendarische circuit die vaak onopgemerkt blijft. Welkom bij Porsche Club Racing (PCR), waar racen meer is dan competitie; het is een groep gepassioneerde amateur coureurs die ieder race weekend genieten van de meters die ze maken, de competitie met elkaar maar vooral ook het samenzijn en de lol.
Inrijden
Vrijdag is een trackday. Een dag waarbij je lekker zonder druk rondjes kan rijden, zaken kunt uitproberen en met name voor onze Engels vrienden: de baan kan leren kennen! Het avontuur eindigt als snel voor een van de Engelsen. De wagen van Tom gaat stuk. Gelukkig is zijn zoon Jamie ook mee met een eigen race auto en de strategie wordt snel aangepast: niet tegen maar met Pa in de Boxster-cup racen is vast ook gezellig en zo ontstaat er een nieuw vader en zoon team.
Een andere Engelsman rijdt de baan op zonder zijn motorkap goed te zekeren waardoor de motorkap openslaat en de voorruit in gruzelementen ligt. Zonder raam is het voor Paul lastig racen. Gelukkig kan er ‘s nachts iemand vanuit Nederland met een vervangend raam naar Spa rijden en is het even nachtwerk maar levert het ook weer een lachende Engelsman op die hier maanden naar uitgekeken heeft en gewoon rondjes kan gaan rijden.
Speurtocht
Het officiële weekend begint op Samedi met een reeks praktische stappen. Als trouwe lezer kent u ze inmiddels; netjes melden, stickers plakken, kledingcontroles, transponders ophalen, bandjes voor de polsen en vergeet de verplichte briefing niet! Dit alles vind plaats in het pitgebouw en voor ieder onderdeel is een andere locatie bedacht waardoor de coureurs de dag moeten beginnen met een speurtocht door de gangen van het kantoorgebouw. Gelukkig zijn er aanwijzingen in de vorm van stickers op de vloer met pijlen die je in de juiste richting wijzen. Als allen hebben gepuzzeld, gekeurd, zijn toegesproken en bekeken zijn is het tijd voor dat eerste ontspannen kopje koffie.
Op zaterdag, tijdens de training en kwalificatie, laten de Belgische marshalls zich van hun strengste kant zien. Ze houden niet alleen toezicht in de pitlane, maar kijken er ook erg streng bij. Er is veel ‘interdit’ vandaag. Een rijder die met zijn eerste kopje koffie over de witte lijn van de pitlane stapt, wordt direct streng toe gevloten. Letterlijk. Met een fluitje. Als de coureur met zijn koffie wat appelig naar de streng fluitende marshall kijkt wordt het duidelijk; het is ‘interdit’ om te eten en drinken in de pitlane. Er is zelfs een onverwachte situatie wanneer monteurs plotseling de garageboxen worden ingefloten vanwege de plotselinge verplichting een blauw polsbandje te moeten dragen. Verwarring alom, maar gelukkig snel opgelost.
De coureurs houden zich op deze dag vooral bezig met een half uur trainen gevolgd door een half uurtje kwalificatie. In de tussentijd wordt er een hele versnellingsbak vervangen, wat een uitdaging op zich is. Gelukkig blijft Jurgen, de eigenaar van de bak vrij relaxed. ‘het is wat het is’ .. Ook aan de Engelse kant wordt er druk gesleuteld. Je zou zeggen dat je voordat je afreist naar een race weekend alles tip top in orde is met je wagen. En eigenlijk is dat ook wel zo. Helaas is het een mechanische sport en gaan er onderdelen stuk op de meest onverwachte momenten, het is iets waar je als coureur zijnde mee om moet leren gaan. Gelukkig is er aan de Nederlandse kant veel ondersteuning mee voor bijna ieder type Porsche en kan het meeste opgelost worden. De monteurs helpen elkaar dan ook van harte. In het Nederlandse PCR paddock is dat de afgelopen jaren uitgeroeid tot vast gegeven en onze Engelse vrienden genieten van de samenwerking. De lol van het racen is leuker als je het kunt delen.
Een partijtje
Na de intense dag op de baan, wordt de avond doorgebracht met een BBQ georganiseerd door het bestuur van de PCR ergens in de Ardennen, verscholen in de bossen op 15 minuten van het circuit. 150 mensen passen net in de enorme feesttent die voor de gelegenheid is opgezet en de avond wordt gevuld met een Belgische BBQ. De Belgische pintjes gaan er lekker in en het blijft lang gezellig. Met rode wangen van de zonnige dag( of de pintjes) gaan de heren stuk voor stuk redelijk op tijd onder de wol want morgen is de grote dag.
Sunday funday
Vandaag staan er twee races van een uur op het programma. Gedurende de race is er een verplichte pitstop van 2 minuten. Je mag tanken, van rijder wisselen of een flesje water drinken maar 2 minuten stil staan is verplicht. Racecontrol meet dit door de tijd die nodig is om de pits in en uit te rijden op te tellen bij twee minuten stil staan. Ben je te snel de pits weer uit dan geeft je transponder dat aan en krijg je een straf. Opletten dus voor de mensen die de tijd in de pitstaat bijhouden. Dat kan een monteur zijn of je vriendin of een vrijwilliger. De stop mag gemaakt worden in het pitstop window. Het window voor de races van vandaag zijn tussen de 20 en 40 minuten in de race. Kom je binnen in minuut 19 dan ben je te vroeg en krijg je straf. Het klinkt niet heel ingewikkeld maar toch blijkt het erg lastig om het goed te doen want een aantal heren krijgen een straf voor een te korte stop. De racedirector geeft tevens een bladzijde vol aan straffen voor het overschrijden van de tracklimits en vraagt zich hardop af of ze niet beter aan een offroad kampioenschap mee kunnen gaan doen.
Dancing on ice
Tussen de races door hebben de heren dit keer veel tijd te verdrijven. Natuurlijk is Spa een prachtig circuit om een rondje te lopen of te genieten van de andere klassen die rijden. De zon schijnt nog steeds en er wordt bij gebruind, het Engels wordt bijgeschaafd, er wordt wat gegeten, veel water gedronken en als de tweede race nadert worden nieuwe strategieën bedacht en de wc meermaals bezocht.
Tijdens de opwarm ronde hebben een aantal heren last van een gladde baan. Er wordt onverwacht gegleden. De marshalls en wedstrijdleiding zien dit niet. De baan is het hele weekend al gladder dan normaal en de schuld wordt gelegd bij de klasse met klassieke racewagens die dit weekend mee rijden die her en der toch vaker wat ‘laten lopen’ zonder dat het opgemerkt wordt. Hierdoor gaat het in de eerste ronde mis. De voorste auto glijdt een bocht uit, de rest moet remmen, een kleine kettingbotsing volgt en links en rechts vinden uitwijk manoeuvres plaats over grind en gras. Chaos, gele vlaggen en weer mogen de marshalls de baan op met kattengrit en bezems.
Als de race weer verder mag knokt iedereen er lekker op los. Per klasse worden groepjes gevormd en de heren hebben het weer lekker met elkaar aan de stok. Opnieuw zijn de meesten Oost-Indisch doof voor tracklimits en kan de racedirector niets anders doen dan straffen uitdelen.
Proost op penalties
Vanwege het verwerken van de straffen duurt het een eeuwigheid voordat de officiële uitslag bekend is. De heren staan inmiddels met half afgestroopte pakken lekker aan een koud biertje in de gezamenlijke pitbox telefoon nummers uit te wisselen met nieuwe Engelse maten en on board beelden terug te kijken. Als de uitslag er dan eindelijk is worden de plastic bekers gretig ontvangen en klappen we het hardst voor de Engelsen die een mooi groen vinkje hebben gezet op hun bucketlist. Been there done that!
Het einde is in zicht
Het weekend in Spa-Francorchamps was een groot succes. Het prachtige weer was een onverwacht cadeau en terwijl de PCR coureurs zich voorbereiden op de eindrace op het circuit van Zandvoort beloven de Engelsen paaseitjes te komen uitdelen op Zandvoort in 2024. Ze zijn van harte welkom! Cheers!
Tekst : Marijn Offringa Erdmann
Fotografie : Leon Weggelaar